tirsdag 21. desember 2010

A Christmas Carol

I dag skal Julemannen koste på dere en liten litteraturtime.

"A Christmas Carol" er skrevet av Charles Dickens i 1843. Noen av figurene fra boken er velkjente og del av vår kollektive bevissthet. De fleste vet hvem Tiny Tim og Ebenezer Scrooge er. Og selv den med minimale julekunnskaper vet hva uttrykket "humbug" betyr. Noen mener også at boken gjorde uttrykket "Merry Christmas" til allemannseie.

"A Christmas Carol" er ikke bare en julehistorie. Det er også en veiledning. Ingen historie har hatt mer å si når det kommer til å definere hva vi mener julen står for. Dickens var en av de første som satte ord på det som vi nå ser på som selfølgeligheter. -Julen handler om å gi. -I julen skal alle være snille med hverandre. -I julen skal man tenke litt ekstra på de som ikke har det så godt.

Historien handler om en gammel, gjerrig grinebiter som hater julen. På julenatten får han besøk av tre ånder som viser han sin fortid, nåtid og fremtid. Det første spøkelset gir Scrooge en påminnelse om den oppveksten som gjorde han hard og kald. Des eldre og mer desillusjonert han ble, des viktigere ble pengene. Det andre spøkelset viser han nåtiden og hvordan de som er nærmest han håner og forakter han. Det blir ikke bedre når tredje spøkelset viser hvordan han vil bli husket av menneskene rundt han. Ut-av-seg-selv opplevelsen gir Scrooge fornyet tro på på menneskeheten og julen. 

I disse hjernevasktider er det befriende å oppleve at en mann kan gjennomgå en indre makeover på bare en natt (I de fleste filmene er det en natt, men i boken er det tre netter). Den vi er og det vi har gjort kan gjøres godt igjen. Det første spøkelset viser også at vi blir formet av omgivelsene, at hvem vi er ikke bare er noe som er forutbestemt av den genetiske gavepakken vi fikk på fødselsdagen vår. Vi er foranderlige! Til det bedre!

Det finnes helt sinnsykt mange film og tv versjoner av denne historien. Her er en liten gjennomgang av noen:

"Muppets Christmas carol" 1992

En overraskende rørende versjon. Muppetene fungerer bra i samspill med Michael Cane. Elskverdige muppeter + en utmerket historie = gøy!



"A Christmas Carol" 1951

Av mange regnet som den beste versjonen av historien. Ikke av meg. Hovedrolleinnehaveren virker ikke som en gammel grinebiter, men en mild og koselig mann med en litt dårlig dag. Da forsvinner noe av poenget. Men Filmen er absolutt stemningsfull og gammeldags sjarmerende!



"Mickeys Christmas Carol" 1983

Scrooge ga i sin tid det originale navnet til Onkel Skrue. Her får Skrue selv anledning til å spille rollen som sin navngiver. Det er en veldig komprimert utgave der det blir hoppet bukk over noen vesentlige scener. Filmen er likevel gripende og som i all god Disney spares det hverken på sentmentaliteten eller grøssene. Her er det også gøy å se så mange forskjellige disneyfigurer samlet i en film.



"A Christmas Carol" 1999

 En ganske lojal adapsjon uten store fakter. Det kler den gammelengelske settingen. Patrick Stewart gjør en god jobb i en rolle han har spillt flere ganger på teateret. Har en veldig interessant utgave av "Ghost of Christmas Past". Denne går på TV3 på julaften så sett på opptak hvis du vil kose deg med en julefilm på morgenkvisten første juledags morgen.



Anbefalt: "A Christmas Carol" 1984

Skal du bare se en versjon i år så se denne. Den balanserer det grå skittenrealistiske med det fantastiske og det sentimentale med det jordnære. George C. Scott gjør en formidabel innsats. Den beste Scrooge noensinne! En bunnsolid rolletolkning som ikke faller for fristelsen for å bli teatralsk. Stemningen i filmen er troverdig og innbydende. Dette er et univers man gjerne bruker tid på!



Ellers vil jeg jo selvsagt anbefale boken. Som i andre dickensbøker er det masse saftige figurer, morsomme formuleringer og en perfekt spenningskurve. En sann julefyd!

1 kommentar:

  1. Flaks for meg at det er den fra 1984 jeg har sett! Liker den veldig godt.

    SvarSlett