torsdag 5. desember 2013

Ukjent jul II

I går tok jeg for meg noen ukjente julesanger av det moderne slaget. I dag handler det om tradisjonelle julesanger. Sanger som lever i skyggen av de store klassiske salmene.

Det finnes mye vakkert der ute, og i et ekte julehjerte er det plass til mer enn bare "Glade jul" og "Hark the herald". Men vær advart, noen av disse krever tolmodighet. Ikke forvent umiddelbar begeistring. Musikken som følger trenger litt tid til å få vokse.

 Denne første er en katalansk sang om fuglene som besøker Jesusbarnet i krybben. Er ikke sikker på om den er en ren julesang for den blir fremført i mange andre sammenhenger enn jul. Avslutningsseremonier for eksempel.



Dette er en bevegende julesang om livets forgjengelighet (for andre gang på bloggen) fremført av den legendariske moren til Rufus og Martha Wainright (link til platen lengre nede).


Så til en fransk vise som er fortalt fra perspektivet til gjeterne på marken. De bruker enkle instrumenter og patapan viser til den lyden de lager med trommen sin. (Fant ikke noen fin versjon på youtube. Søk på spotify.)


Så en sang om en av julens bifigurer. Her får Maria skinne litt, selv om sangen egentlig handler om det som Jesus gjorde i sitt liv og virke (Søk opp versjonen fra Kate McGarrigle på The McGarrigle Christmas Hour).



Her er en middelaldervise fra 1600 tallet som gruppa Steeleye Pan hadde en hit med i 1973.


Denne sangen finner du også på Erasure sin juleplate som kom i år. På dette albumet finnes det også en nydelig vuggevise. Den er ikke eldgammel (fra femtitallet tror jeg) men gir lignende følelse som de andre sangene på denne listen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar