tirsdag 6. desember 2011

Julespesial: Rudolph the Red-Nosed Reindeer

Julenissen er en kjip, fordomsfull gammel industriherre som styrer julebygda si med jernhånd. På fabrikken godtar han ingen form for kreativitet eller nytenkning fra sine ansatte. Leker med skavanker eller særheter blir fryst ut og henvist til en fjern øy. Kravet om å ikke skille seg ut smitter over på innbyggerene som ikke godtar noen form for avvik fra sine medborgere.





Velkommen til Nordpolen i filmen «Rudolph the Red-Nosed Reindeer».

Filmen er en animert julespesial fra 1964 om det velkjente reinsdyret Rudolf. I USA er dette en kjent og kjær dukkefilm som vises årlig. For oss nordmenn kan utseende til figurene og den litt klumpete animasjonen føre tankene til koselige østeuropeiske dukkefilmer fra barne-tv på sytti og åttitallet. Og etter å ha sett filmen sitter man igjen med denne lune følelsen. Følelsen man husker fra barne-tv i gamle dager. 




Filmen følger Rudolf fra han blir født til glansdagen, dagen han får oppgaven å lede Julenissens slede. Det er en temmelig trist oppvekst.  Det ekstreme presset om konformitet i julebygda tvinger moren og faren til å skjule hans røde nese. Når nesen først blir offentlig kjent slår han seg sammen med en opprøreralv og setter ut i den store verden. 




Dette er en svært sjarmerende julefilm som i all sin julesøthet formidler noe mørkt og ubehagelig om virkningen av konformitet og fremmedfrykt. Kos dere med den!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar