torsdag 30. desember 2010

Godt nytt år!

Da takker Julemannen for seg med en liten nyttårstegnefilm. Det er tydeligvis ikke bare i julen man skal være snill med hverandre. I denne tegnefilmen ser det ut som man skal forfekte godhet også på nyttårsaften. Dette må være den eneste Skipper´n filmen uten vold. Her går Skipper´n og erkefienden Brutus arm i arm!

Takk til alle lesere som har fulgt meg. Håper bloggen har inspirert dere til å sette pris på noen sider av julen. Men julen rommer så uendelig mye, så en skal ikke se bort i fra at Julemannen kommer tilbake med nye julegodter neste år også.

Jeg sier som Frosty: Don't you cry, I'll be back again some day



tirsdag 21. desember 2010

Gammelhipp jul

Arne og Carlos

Årets nest beste julegave til de med god designsans er boken "julekuler" av Arne og Carlos. Årets beste julegave til designbevisste er en ferdigstrikket julekule. 

Min kjæreste er så heldig å ha en venninne med en tante som har strikketalent. Vi sendte inn en bestilling på ti kuler. Etter to uker kom de fiks ferdige i posten. Det eneste som gjenstod å gjøre var å presse dem, fylle dem med vatt og sy  igjen hullet på toppen. En deilig førjulssyssel. 



Når man holder en Arne og Carlos-kule i hånden får man assiasjoner til en gammeldags julaften med duften av peppernøtter og lyden av sølvguttene. Det minner om noe bestemor kunne ha lagd samtidig som det er noe hippt og retrokult over det også.

Finn frem strikketøyet!

A Christmas Carol

I dag skal Julemannen koste på dere en liten litteraturtime.

"A Christmas Carol" er skrevet av Charles Dickens i 1843. Noen av figurene fra boken er velkjente og del av vår kollektive bevissthet. De fleste vet hvem Tiny Tim og Ebenezer Scrooge er. Og selv den med minimale julekunnskaper vet hva uttrykket "humbug" betyr. Noen mener også at boken gjorde uttrykket "Merry Christmas" til allemannseie.

"A Christmas Carol" er ikke bare en julehistorie. Det er også en veiledning. Ingen historie har hatt mer å si når det kommer til å definere hva vi mener julen står for. Dickens var en av de første som satte ord på det som vi nå ser på som selfølgeligheter. -Julen handler om å gi. -I julen skal alle være snille med hverandre. -I julen skal man tenke litt ekstra på de som ikke har det så godt.

Historien handler om en gammel, gjerrig grinebiter som hater julen. På julenatten får han besøk av tre ånder som viser han sin fortid, nåtid og fremtid. Det første spøkelset gir Scrooge en påminnelse om den oppveksten som gjorde han hard og kald. Des eldre og mer desillusjonert han ble, des viktigere ble pengene. Det andre spøkelset viser han nåtiden og hvordan de som er nærmest han håner og forakter han. Det blir ikke bedre når tredje spøkelset viser hvordan han vil bli husket av menneskene rundt han. Ut-av-seg-selv opplevelsen gir Scrooge fornyet tro på på menneskeheten og julen. 

I disse hjernevasktider er det befriende å oppleve at en mann kan gjennomgå en indre makeover på bare en natt (I de fleste filmene er det en natt, men i boken er det tre netter). Den vi er og det vi har gjort kan gjøres godt igjen. Det første spøkelset viser også at vi blir formet av omgivelsene, at hvem vi er ikke bare er noe som er forutbestemt av den genetiske gavepakken vi fikk på fødselsdagen vår. Vi er foranderlige! Til det bedre!

Det finnes helt sinnsykt mange film og tv versjoner av denne historien. Her er en liten gjennomgang av noen:

"Muppets Christmas carol" 1992

En overraskende rørende versjon. Muppetene fungerer bra i samspill med Michael Cane. Elskverdige muppeter + en utmerket historie = gøy!



"A Christmas Carol" 1951

Av mange regnet som den beste versjonen av historien. Ikke av meg. Hovedrolleinnehaveren virker ikke som en gammel grinebiter, men en mild og koselig mann med en litt dårlig dag. Da forsvinner noe av poenget. Men Filmen er absolutt stemningsfull og gammeldags sjarmerende!



"Mickeys Christmas Carol" 1983

Scrooge ga i sin tid det originale navnet til Onkel Skrue. Her får Skrue selv anledning til å spille rollen som sin navngiver. Det er en veldig komprimert utgave der det blir hoppet bukk over noen vesentlige scener. Filmen er likevel gripende og som i all god Disney spares det hverken på sentmentaliteten eller grøssene. Her er det også gøy å se så mange forskjellige disneyfigurer samlet i en film.



"A Christmas Carol" 1999

 En ganske lojal adapsjon uten store fakter. Det kler den gammelengelske settingen. Patrick Stewart gjør en god jobb i en rolle han har spillt flere ganger på teateret. Har en veldig interessant utgave av "Ghost of Christmas Past". Denne går på TV3 på julaften så sett på opptak hvis du vil kose deg med en julefilm på morgenkvisten første juledags morgen.



Anbefalt: "A Christmas Carol" 1984

Skal du bare se en versjon i år så se denne. Den balanserer det grå skittenrealistiske med det fantastiske og det sentimentale med det jordnære. George C. Scott gjør en formidabel innsats. Den beste Scrooge noensinne! En bunnsolid rolletolkning som ikke faller for fristelsen for å bli teatralsk. Stemningen i filmen er troverdig og innbydende. Dette er et univers man gjerne bruker tid på!



Ellers vil jeg jo selvsagt anbefale boken. Som i andre dickensbøker er det masse saftige figurer, morsomme formuleringer og en perfekt spenningskurve. En sann julefyd!

tirsdag 14. desember 2010

Litterær jul

Julelitteratur finnes i flere varianter. Den ultimate julehistorien er "A Christmas Carol" av Charles Dickens. Det er en storslått fortelling om de store juletemaene; barmhjertighet, og nestekjærlighet. Livet, døden og skjebnen. Historien er full av dramatiske effekter; Handicappede barn! Spøkelser og tidsreiser! Jeg skal komme tilbake til denne historien i en post nærmere jul.



I dag vil jeg heller anbefale en julehistorie som snakker litt lavere. Det er en tilbakeskuende novelle om en mann og julen da han var syv år. Da var han venn med en mye eldre dame som var enkel og naiv. Selv om de er lutfattige bruker de pengene sine på ingredienser til fruktkaker. Fruktkakene blir sendt til presidenter og andre som de ikke kjenner.

Rare barnlige voksne er ofte de eldre personene som en blir aller mest glade i når en vokser opp.

Når man vokser og blir verdensvant kan man få følelsen av at ironi og sarkasme er den eneste legitime måten å uttrykke seg på. Da er det er det ofte en slik naiv voksenperson man lengter etter. En voksen venn som også er et barn. En man kan undre seg med uten å  måtte si unnskyld eller blunke til etterpå.

Julen er heldigvis en tid der man kan hente frem det naive i oss. Julen er en eksentrisk venn!

Novellen heter "A Christmas Memory" og er skrevet av Truman Capote. Les historien på engelsk her.

mandag 13. desember 2010

Alternativ Luciafeiring


Luciatradisjonen ble i følge min mann i NRK introdusert for det norske folk for fullt i serien "Jul i Skomakergata". Det er en litt bisarr tradisjon. Feire en dame som ble brent på bålet med søte små barn med lys på hodet liksom. Derfor elsker julemannen Lucia. Lenge leve absurde ritualer!

Tradisjonen ga inspirasjon til en litt bisarr adventskalender for noen år siden. 

Hvis noen skulle være interessert i å lage sin egen tar man: 
1 stk gammel dukke
1 stk gammel høy bordlampe
1 stk Luciakjole X small (selges på Hennes og Mauritz)

Kutt dukken i to og tre den over bordlampen slik at lyspæren kommer inni dukkehodet. Påfør kjolen dukken. 

Synes du at det blir litt for sært å ha en Luciadukke stående hele adventstiden kan du gi dukken et par englevinger og vips så er det en glødende julengel.


søndag 12. desember 2010

Kul jul



Julen er storhetstid for de tantete. Kjerringer av begge kjønn i alle samfunnslag får velte seg i glitter, engler og klissete julesanger. For de fleste av oss er det både sunt og nødvendig å leve ut disse sidene.

Men spiser man for mye ribbe og pepperkaker blir den naturlige kroppslige reaksjonen sure oppstøt og mageknip. Jeg har allerede opplevd å få lignende reaksjoner på overdose av julemusikk. Over alt hvor en ferdes nå for tiden hører man søt julemusikk. På radio, på café, på jobb, på julebord. Hvordan kan man beholde entusiasmen for julen uten å bli fullstendig kvalm?

Som et musikalsk fruktsalt kommer de litt mer kule julesangene. Denne sangen av Clarence Carter er et friskt pust. Den beskriver en anderledes nisse. Han bryr seg ikke om barna er snille eller slemme. Han konsentrerer seg om den mer voksne delen av markedet. Og gavene han kommer med kan ikke lages på en alvefabrikk.

lørdag 11. desember 2010

Gavetips!



I dag skal julemannen øse ut av sin julevisdom. Dere som sliter med å finne gaver som er personlige, ikke for dyre samtidig som de virkelig blir satt pris på trenger min hjelp.

Her er mitt råd: Tenk deg at du er den personen du skal kjøpe til. Hva hadde du hatt lyst på da? Det høres kanskje latterlig selvsagt ut, men hvis du observerer hva som blir gitt er det overraskende mange som bommer her. Hva en person trenger og har lyst på er to forskjellige ting!

Et konkret råd er å tømme datamaskinen for bilder. Lag en kalender (har du mac er det en bra funksjon på iphoto men det må nok bestilles nå). Print ut masse bilder og lag et fotoalbum. Orker du ikke lime inn bilder i et album kan du kjøpe et album med plastlommer. Det går forbausende fort. Er du lat/fattig/har dårlig tid kan du printe ut ett stort bilde og ramme det inn. Har du lite bilder tilgjengelig kan du til og med finne noen på facebook.

Denne julen kommer mor til å få klump i halsen. Lykke til!

fredag 10. desember 2010

Redd Kalle!



Tidligere på bloggen har jeg skrevet om en melankolsk julesang om livets forgjengelighet. Her kommer en til. "Frosty The Snowman" eller "Snømannen Kalle" som han heter på norsk er en sang om en snømann som på magisk vis blir levende. Men livet til en snømann varer som kjent ikke evig.

Frosty the snowman knew
The sun was hot that day,
So he said, "Let's run and
We'll have some fun
Now before I melt away."

Frosty er altså klar over sin egen dødelighet og bestemmer seg for å gjøre det meste ut av den tiden han har igjen. Aner jeg et slags Carpe Diem budskap her?


Mange barn lurer på hva som skjer med snømenn etter at de smelter. Kommer de til snømannhimmelen? Fordamper de og blir til ingenting? Frosty selv forklarer hvordan livet etter døden er for en snømann:

But he waved goodbye saying,
"Don't you cry,
I'll be back again some day."
Thumpetty thump thump,



"I'll be back again some day."  Snømenn kommer altså tilbake. De blir reinkarnerte. 


For at snømenn skal få sjansen til å ta del i sjelevandringen er de avhengige av at det kommer snø til å bygge dem med. Og som videoen viser er den største trusselen mot snøen global oppvarming.


Denne såre versjonen av Frosty er sunget av Angela McCluskey. Den kommer fra platen "The Rumor Mill's Christmas On Clinton St." som er utgitt av en veldedig organisjon som du kan lese mer om her. Platen kan kjøpes på itunes og anbefales sterkt!  

torsdag 9. desember 2010

Skummel jul III



Siste klippet handler om en person som har flyttet til landet for å feire en fredelig jul for seg selv. Han har fylt opp huset med julegodter, julepresanger og pyntet juletreet. Men idyllen varer ikke lenge. To vinningskriminelle bryter seg inn i huset hans, ødelegger julepynten, raserer interiøret og stikker av med mat og julepresanger.

Jeg husker at den siste delen av tegnefilmen gjorde at jeg fikk litt vondt i magen. Fortjente Donald virkelig å få hele julen ødelagt? Var det rimelig at Snipp og Snapp ødela stuen hans? Hvordan følte Donald det etter at Snipp og snapp hadde gått?



onsdag 8. desember 2010

Skummel jul II



Julen er høytid for de store følelsene, også frykten. Lyden av julesanger og bilder av julepynt setter underbevisstheten tilbake til barndommen og det er i barndommen vi utviklet redslene våre. I likhet med dokker, spilledåser og barnesanger er også julen en skrekkfilmklisjé.
Neste klipp kommer fra åttitallsklassikeren "Gremlins". Den er en utmerket anarkistisk julefilm. Den er varm og litt sentimental samtidig som den har masse grøss og svart humor. I filmen føler vi med karakterene samtidig som vi fryder oss over ondskapen til de små gremlinsene.

Skummel jul I



Mange barn er redde for menn i nissedrakt. Redselen er kanskje beslektet med klovnefobi? Å bli stresset når man ser noen som bruker maske? Selv var jeg hverken redd for eller imponert over menn med nissemaske. Jeg husker at nissen som opptrådte i barnehagen hverken var overbevisende eller skummel. Han snakket jo Sandnesdialekt!
Hadde jeg derimot møtt denne nissen fra "De fortapte barns by" hadde nok også jeg blitt skremt. Sangen er foresten en kjent og kjær julesang i Frankrike.

Er julenissen norsk?

Norge har lenge prøvd å markedsføre seg som et land hvor nissen kommer fra. Er det fordi Norge er redde for å ikke kunne skille seg ut at de har valgt å markedsføre en slags blanding av Coca Cola nissen og fjøsnissen?



Er Julenissen norsk? Nei! Julenissen er ikke norsk! Han er heller ikke finsk eller amerikansk. Julenissen er fra Nordpolen! Ikke den geografiske Nordpolen som Nansen (eller var det Amundsen?) krysset, men en nordpol som ligger langt, langt borte og er en hvit flekk på kartet. For Nissen er en overjordisk skapning med langt hvitt skjegg som ingen egentlig vet hvor bor. Han ser alt og vet alt om alle og han belønner de som gjør gode gjerninger. Høres det kjent ut? Er Nissen den milde siden av Gud?

Vi lever i en sekularisert tidsalder hvor de fleste av oss ikke tror at det er noe større enn oss selv. Likevel, når desember kommer drar de fleste familier frem nisser i alle fasonger og størrelser og setter dem på bord og peishyller. Det er nesten som vi bygger små alter. Kanskje nissen tilfredstiller noen udekkede behov?

Derfor mener jeg at en forflatet, banal, halveisnisse aldri duger. Fjøsnissen og Colanissen er gode figurer hver for seg. Smeltet sammen blir det en vederstyggelighet. BORT med den norske nissevarianten. INN med den glamorøse. Inn med den alltid smilende, ho, ho, ho-humrende, feite nissen med hvit (og forhåpentligvis fake) pelskrage på lua.

tirsdag 7. desember 2010

Nissen kan herved ta i mot post!


Hadde desverre ikke satt innstillingene på at alle kunne kommentere. Men nå er kommentarfeltet åpent for alle! Og julemannen elsker hilsener!

Julegodter



I dag blir det et praktisk tips. Dette  imponererer og er skammelig lett å lage. Romsmaken gir en voksen kontrast til alle de andre barnevennlige godsakene på kakebordet.


Du trenger:
Rom (helst krydret)
Rosiner
Ferdig fin marsipan (ikke sånn grov med lite sukker. Odense er god.)


Fyll en halv kopp med rosiner og hell over rom så det dekker rosinene. La det stå og godgjøre seg over natten eller iallefall noen timer. Kjevle marsipanen flat til et kvadrat i ca en halv cm  tykkelse mellom 2 stykker bake-papir. Kvadratet deles i to, og fyllet fordeles på det ene stykket. Det andre legges oppå og trykkes lett fast i fyllet. Skjæres deretter i små snitter.


Nam, nam.

mandag 6. desember 2010

Sekstitallsjul


                                 

Dette er en Billy Wilder -film som ikke fullt ut er en julefilm, men som har julen som bakteppe. Den fungerer utmerket som julestemmningsskaper likevel og når du har sett ferdig filmen får du umiddelbart trangen til å trøste noen, -trøste hvem som helst for hva som helst.


Filmen er også kjent fra "Mad men". Den inspirerer rollefiguren Joan til å kjempe mot makten i en av episodene. Fimen er på en måte grandonkelen til "Mad Men". Både film og serie handler om menn og kvinner på begynnelsen av sekstitallet som kjemper om en plass i kontorhierarkiet. Men mens "Mad Men" først og fremst tar for seg bekymringene og prøvelsene til de som har klatret høyest på stigen tar filmen for seg de som sitter fast på bunnen.

"The Apartment" er en bitter komedie med masse empati for små mennesker som strever og prøver å gjøre de riktige trekkene men som ikke kommer noen vei. Den har god gammeldags filmsjarm samtidig som en blanding av kynisme og menneskelig varme gjør sitt til at den føles moderne og aktuell også.

På norsk har filmen fått tittelen "Ungkarsleiligheten" og selges på Platekompaniet.


                      



søndag 5. desember 2010

Frekk jentejul



Frekke jenter feirer også jul.



Dette er den første og BESTE versjonen av denne sangen! Så det så.


Guttejul




"You'll probably get sweaters, underwear, and socks,"  synges det her, "but what you really want for Christmas is a nice hard cock." Ikke akkurat sangen du spiller under familiemiddagen på julaften, men gøy lell.

R.O. Blechman CBS Christmas Message (1966)



Så enkelt kan det gjøres!

Jingle Bell - Punjabi Tadka |

Velkommen!

Lagre som 


Velkommen


Velkommen til julebloggen min. Dette blir en blogg med alt som hører julen til. Tant og fjas, pompøsitet, sentimentalitet og høytidelighet. Jeg begynner gravalvorlig, men ikke la det avskrekke deg. Her på "Jul og jul og jul" er det kort vei mellom juleglede og julemelankoli!


Denne første sangen laller deg inn i en dyp juletranse som minner oss om at vi fødes, lever og dør.


Fra sjette vers:


The life of man is but a span,
And cut down in its flower,
We are here to-day, and to-morrow gone,
We are all dead in an hour.


O pray teach your children, man
The while that you are here;
It will be better for your souls,
When your corpse lies on the bier.


To-day you may be alive, dear man
Worth many a thousand pound;
To-morrow may be dead, dear man,
And your body be laid under ground.


With one turf at your head, O man,
And another at your feet;
Thy good deeds and thy bad, O man,
Will all together meet.


My song is done, I must be gone,
I can stay no longer here;
God bless you all, both great and small,
And send you a happy new year!




Det er noe deilig trygt med det sykliske. Like sikkert som årstidene (og døden) er julen. Selv om vi blir eldre er sirupsnipper, sirupsnipper og Timmy Gresshoppe, Timmy Gresshoppe. 


Vi vil at julen skal være det (vi tror) den har vært. Men vi forandrer oss og da forandrer julen seg også. Og vi blir eldre.






We are here to-day, and to-morrow gone,
We are all dead in an hour.